Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΑΣ

ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Ονομάσαμε τον ξενώνα Καλλιστώ από την ομώνυμη νύμφη της θεάς Αρτέμιδας που κυνηγούσε μαζί της στα βουνά της Κορινθίας και Αρκαδίας. Ο Δίας την παραπλάνησε και πλάγιασε μαζί της. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Αρκάς, ο γενάρχης των Αρκάδων, τον οποίο ανέθρεψε η νύμφη Μαία. Η θυμωμένη Ήρα τη μεταμόρφωσε σε αρκούδα, την οποία παραλίγο να σκοτώσει ο ίδιος της ο γιος στο κυνήγι. Τότε ο Δίας τη λυπήθηκε και τη μεταμόρφωσε σε έναν αστερισμό, τη Μεγάλη Άρκτο. Για να τη βλέπει πάντα ο Δίας, η Μεγάλη Άρκτος δεν φεύγει ποτέ από τον ουρανό.

Ο γιος της Καλλιστούς ο Αρκάδας έγινε γενάρχης των Αρκάδων. Στο καιρό της βασιλείας του οι άνθρωποι ημέρεψαν, έμαθαν να καλλιεργούν τη γη, να φτιάχνουν ψωμί, να υφαίνουν, να ντύνονται. Από τότε είπαν τη χώρα τους Αρκαδία ενώ έως τότε την έλεγαν Πελασγία.

Η περιοχή του Φενεού -έτσι ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκει και η Γκούρα- από την εποχή του Ομήρου και μέχρι τα νεότερα χρόνια (1900) ανήκε στην Αρκαδία. Υπήρξε μάλιστα και βασίλειο του Φενεού το οποίο είχε δικό του νόμισμα.

Η «Καλλιστώ», ένας πραγματικά παραδοσιακός ξενώνας, απλός και φιλόξενος διαθέτει τρία ανεξάρτητα δωμάτια με θέα την οροσειρά του Χελμού και την πεδιάδα του Φενεού. Πρόκειται για ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό του 1885 το οποίο ανακαινίσθηκε, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά στοιχεία της αρχιτεκτονικής της βόρειας Πελοποννήσου.

Στον χώρο του πρωινού-καθιστικού σας περιμένουμε μπροστά στο τζάκι για να κουβεντιάσουμε μαζί σας για την περιοχή, να σας πληροφορήσουμε για τις μετακινήσεις σας, να σας κεράσουμε τσίπουρο και γλυκό του κουταλιού. Στον ίδιο χώρο με τις συλλογές παλιών αντικειμένων, θα σας προσφέρουμε σπιτικό πρωινό με χειροποίητα προϊόντα, και τα βράδια μπορείτε να χαλαρώσετε με ωραία μουσική.